Skip to main content
APS drift och underhåll AB - För en problemfri drift
Jul 5, 2016

Alexander fixar luften i nya regnskogen 

Den nya regnskogen på Universeum invigdes i början av juni.
Alexander halkade in i branschen på ett bananskal för tio år sedan men har nu som platsansvarig för APS på Universeum fixat ventilationen till en hel regnskog. 

aps_alexander_0952

Alexander Milkovic är 28 år och har arbetat som drifttekniker på APS i snart tio år. 

– Jag kom in i branschen av en tillfällighet efter gymnasiet och gjorde tydligen bra ifrån mig eftersom jag blev anställd. Sedan har kollegorna på APS coachat mig till den jag är idag, framförallt injustering av värme och kylsystem, injustering av luftsystem samt drift och underhåll på ventilation, kyla och värme, säger Alexander. 

Nu ansvarar han för uppdraget mot Universeum där han är en av fyra medarbetare från APS som nästan dagligen varit på plats i snart tre år. 

– Vi driftar fastigheten med kyla värme ventilation och hjälper till med de tekniska utställningarna. Det är montrar med cyklar, mekaniska hästar, datorer, lampor, projektorer och allt ska fungera mellan 9 till 18 varje dag, året runt. Och då gäller det att vi står beredda om något händer. 
– Det blir mycket proaktiva insatser, men även mycket ”hands on”.

Just nu har Alexander tillsammans med sina kollegor färdigställt APS del i regnskogsprojektet. 

– Regnskogen är i sig både krävande samt utmanande och man måste tänka på vad man använder var och även anpassa detta till rådande miljö samt inomhusklimat.

– I det stora hela så är huset byggt som ett hus med självdrag, men i regnskogen ska det vara 27 grader varmt samt 85 procents relativ luftfuktighet, det ställer höga krav på system och samverkan mellan dessa.

Det är en del att tänka på eller ha i åtanke helt enkelt.

APS har i samråd med Universeum implementerat ett webbaserat felanmälnings- och uppdragssystem. Anmälningarna åtgärdas sedan enligt prioriterad ordning, men självklart finns det även en snabbtelefon om något måste åtgärdas akut.

Alexander berättar också om sitt kanske konstigaste uppdrag hittills, att hämta hem åtta hajar från Amsterdam till akvariet i Göteborg. 
 
 – Det var jag och en dykare som åkte ned. Vi plockade upp hajarna och fraktade dem enligt konstens alla regler tillbaka till Göteborg. Det är inte varje dag man är med och driftsätter hajar, avslutar Alex.